Mobiilit selaimet mobiilissa webissä
Työpaikalla tuli puhetta mobiilisivustoista. Tämä jo sillä hetkellä herätti keskustelua aika paljon. Ja hyvä niin sillä jälkeen päin rupesin miettimään enemmänkin mobiilin webin ideaa ja olemusta. Mitä ihmettä mobiili web oikein on?
Joulun alla sain postissa paketin, jossa oli Andy Clarken Hardboiled Web Design kirja. Erittäin hyvä kirja voimakkain mielipitein web-suunnittelusta. Hyvin lyhyessä ajassa olen lukenut sen noin 1,9 kertaa läpi. Miksi kerron tämän mobiilia webiä käsittelevässä postauksessa johtuu kirjan perusajatuksesta. Ei tehdä kompromisseja selainten kykyjen suhteen vaan rakennetaan parhaalle mahdolliselle. Suunnitellaan kuitenkin vastuullisesti. No enemmän tästä voi lukea Clarken kirjasta.
Joka tapauksessa aloin miettimään mobiilia webiä ja mobiileja selaimia samalla tavalla. Jos yhtälöstä unohdetaan mobiili kokonaan, koska web on kaikille sama. Ei ole olemassa (minun mielestä) eri maailmassa olevaa webiä kannettaville päätelaitteille ja toista pöytäkoneille. Miksi sitten pitäis ajatella niin?
Moni sivu tarjoaa mobiilia käyttöliittymää, lite-versiota ja kännykkäteemaa sivustolle. Varalla on jossakin kohti linkki “Siirry täydelle sivulle”. Tiedän, että jossakin vaiheessa tulen uudelleenharkitsemaan ajatuksiani mutta minun mielestäni tässä on jotain pielessä.
Jotenkin oletuksena mobiiliteema, -sivu tai -rakenne on aina vähäisempi kokemus verrattuna koko sivustoon. Tätä vielä alleviivataan antamalla mahdollisuus päästä näkemään koko sivusto. Tietyllä tapaa jää valheellinen kuva siitä, että mobiilisivuilla ei ole kaikkea minulle tarpeellista esillä.
Entä jo asia ajateltaisiinkin tuolla Clarken vinkkaamalla Harboiled tavalla. Nykyaikaiset älypuhelimet ja internetpäätteet sisältävät kohtalaisen hyvän tuen css media queryille. Koska alun perin ajattelin unohtaa koko mobiili-idean niin voitaisiin ajatella, että tällaiset selaimet ovat ominaisuuksiltaan toisenlaisia kuin “isoveljet ja -siskot” pöytäkoneissa.
Tässä päästään ajatteluun, jossa sisältö on kuningas. Tai joku muu ruhtinaallinen. Sisältö on se, millä oikeasti on merkitystä. Loppu on kuorrutetta. Kuka tosissaan voi väittää, että sisällön kannalta vaakasuorassa ylhäällä oleva suckerfish-valikko on tärkeä? Tai että kuvien heittovarjot ja kulmapyöristykset vaikuttavat sisällön laatuun. En väitä etteikö näillä asioilla voi olla merkitystä. Nykyisellään vain web-trendit määrittelevät aika vahvasti syntyvän visuaalisen suunnan. Halusi siitä ajatella mitä tahansa. Ja minä ajattelen, koska minähän en osaa tehdä yhtään mitään visua.
Joka tapauksessa ja kiertotien jälkeen sisällön ei tarvitse muuttua kun se esitetään pienemmällä ruudulla. Tärkeämmäksi mielestäni nousee tapa, jolla se esitetään. Kun siirryttiin taulutaitosta diveihin ja tyylit siirrettiin erillisiin tiedostoihin ei muoto ole enää rajoittamassa sisällön esitystapaa. Elementtejä voidaan skaalata ja liikutella suhteessa ja ilman. Ja html5:n myötä elementtien sijainnillakaan ei pitäisi olla vaikutusta sivun informaatioarvoon (akronyyminä vaikka SEO).
Oikestaan kyse on loppupeleissä vastuullisesta suunnittelusta. Sivujen rakenne (html) pitää pyrkiä rakentamaan mahdollisimman kevyeksi ja hierarkisesti matalaksi. Tällöin saavutetaan ulkoasun suhteen mahdollisimman joustava rakenne. Tätä rakennetta pystytään sitten media queryjen avulla muokkailemaan halutunlaiseksi ja muotoilemaan elementtejä käytössä olevan selaimen ominaisuuksien mukaan. Mielestäni erittäin hyvä esimerkki tästä on Simon Collisonin sivusto. Sivusto toimii ihan yhtä hyvin iPhonella kuin normaalilla selaimella. Ja asettelu muuttuu selaimen ominaisuuksien mukaan.
Summa summarum koko asiasta. Miksi pitää puhua mobiiliwebistä ja mobiiliselaimista? Ei ole mobiilia webiä tai kiinteää webiä. Ei ole olemassa mobiilia selainta tai kiinteää selainta. Web on kaikille sama (tai ainakin pitäsi olla) ja selaimilla on vain eri ominaisuudet ja rajoitukset. Miksi karsinoida käyttäjiä ja tarjota “rajoitettua” ja “täyttä” näkymää kun voitaisiin suoraan hyväksyä selainten rajoitukset ja suunnitella vastuullisesti niille. Toki se tarkoittaa suunnittelun kannalta lisää työtä mutta hei, sitä se joka tapauksessa on. En minä ole tällä alalla sen takia, että voisin tarjota “universaalia” iPhone-teemaa geneerisellä grafiikalla. Enkä minä oleta, että minun työ olisi jotenkin helppoa. Minä olen tällä alalla siksi, koska täällä riittää haasteita.
P.S. Lisättäköön vielä, että en missään määrin väitä että media queryt olisi ainoa tapa rakentaa monipuolisesti eri päätelaitteille sopivia sivuja. Kyseessä on vain yksi lähestymistapa. Tässä toinen.